Home Info Reciclare În Cartier

Reciclare În Cartier

218
0
SHARE

După mobilitate și urbanism, următoarele subiecte de care locuitorii Zonei Urbane Bucureștii Noi se preocupă sunt curățenia pe străzi și în parcuri, precum și mirosul neplăcut care vine de la groapa de gunoi a SC Iridex. Fară reciclare nu vom putea reduce din impactul deșeurilor asupra calitații vieții in Z.U.B.N.

Un alt subiect important din acest domeniu este faptul că nu se face colectare selectivă a deșeurilor.

O pondere importanta in topul preocupărilor cetățenilor o are situația deșeurilor din cartier (16%).

Date din sondajul de opinie

Așa cum o arata cifrele din sondajul de opinie, acest lucru reflectă, în primul rând, disconfortul pricinuit de lipsa curățeniei de pe străzi, din parcuri, mijloace de transport, inclusiv rablele și alte deșeuri abandonate pe străzi.
reciclare si probleme curatenie - grafic sonfdaj de opinie in Bucurestii Noi

În al 2-lea rând, poluarea aerului ocupă o poziție importantă, fie că este provocată de mirosul de la groapa de gunoi (depozitul de deșeuri Iridex, care deservește zona de nord a Capitalei), fie că are ca sursă noxele cauzate de traficul auto intens.

În al 3-lea rând, necesitatea implicării eficiente a operatorului de salubritate (Romprest SA) în deservirea cartierului nostru este reflectată chiar de sesizările cetățenilor privind lipsa infrastructurii de colectare selectivă și a numărului insuficient de coșuri și containere de gunoi.

Sprijin pentru Reciclare

GICBN își propune să contribuie activ la susținerea programelor de conștientizare a reciclării selective, să monitorizeze implementarea lor și să facă propuneri autorităților responsabile, care sa aibă ca rezultat reducerea deșeurilor și păstrarea curățeniei din cartier.

Soluții propuse în urma sondajului

O mai bună coordonare a operatorului de salubritate și autorităților responsabile cu păstrarea ordinii și liniștii publice ar rezolva o bună parte din această problemă (prin supraveghere, amenzi etc.).

Preocuparea cetățenilor (prin petiții) și autorităților (prin măsuri luate) în legătură cu poluarea aerului prin incinerarea gunoaielor trebuie sa fie una continuă, mai ales ca aceasta problemă afectează semnificativ calitatea vieții locuitorilor.

Inițierea unor programe de conștientizare și educare a cetățenilor în legătură cu colectarea selectivă este bine-venită.

Probleme punctuale discutate în cadrul evenimentului 532 pentru Bucureștii Noi – Reciclare

Groapa de gunoi IRIDEX

 • Sesizare G.I.C. Bucureștii Noi, celulele 6/7 disconfort, depuse deja contestația de autrizare a funcționarii Iridexului
 • Petițiie groapa gunoi credibilitate în fața ministerului mediului și organelor de control
 • Demersuri în instanța cu Agenția Națională de Protecția Mediului
 • 40000 de semnaturi
 • Efect, nu o cauză, problema e lipsa colectării selective

Colectare Selectivă

 • campanie de informare și educare a cetățenilor din Bucureștii Noi, campanie pilot pe 25 de străzi din Zona Urbană Bucureștii Noi
 • în funcție de rezultate se va aplica la nivelul întregului Sector 1
 • orice tonă de gunoi dusă la groapa de gunoi costă 80 de lei în plus, fiecare tonă de gunoi reciclată poate reduce costul cu 80 de lei
 • România nu a respectat directiva europeană ce prevede reciclarea selectivă
 • colectarea selectivă este dificilă pentru asociațiile de locatari, nu există spațiu pentru plasarea recipientelor
  cum din reciclarea selectrivă se pot obține bani (din prelucrarea deșeurilor reciclate), instituțiile precum școlile și grădinițele ar putea fi angrenate în acest mecanism
 • Deșeuri la colțul străzii, marcarea zonelor cu indicatoare ce restricționează astfel de practici

Soluții

 • dispozitive îngropate pentru reciclare selectivă în cadrul asociațiilor de locatari
 • membrii G.I.C. au cerut reprezentanților primăriei să transparentizeze costurile alocate transportării și procesării gunoiului, astfel încât cetățenii Zonei Urbane Bucureștii Noi să conștientizeze că colectarea gunoiului nu este gratuită;
 • distribuirea de saci pentru reciclarea selectivă în loc de materiale promoționale
 • măsuri corective pentru cei ce nu reciclează selectiv

Cei ce doresc să vadă toate rezultatele înainte ca acestea să fie făcute publice pe site se pot abona la newsletter pentru a primi fișierul integral.

reciclare infografic cu colectare selectiva romprest
program de colectare selectiva Romprest. www.romprest.ro

 

foto reciclare cu oameni la o groapa de gunoi din ploiesti
Foto reciclare cu oameni la o groapa de gunoi din ploiesti, www.max-media.ro