Home Campanie Alergia la Ambrozie

Alergia la Ambrozie

49
0
SHARE
vedere dinspre strada teren cu spatiu verde cu ambrozie si arbori

Amenda intre 500 si 2000 lei pentru persoane fizice si de la 2500 lei la 5000 lei pentru persoane juridice!
Ambrozia (denumită și iarbă de paragină, iarba pârloagelor, floarea pustei) buruiană adventivă de carantină anuală.

alergia la ambrozie colaj foto de constientizare si informare

Alergia la acest polen este un calvar, agresivă, este ca o „răceală permanentă”: sufocare, greutate în respirație, ochii și nasul curg ca un robinet, deshidratare și reducerea activității rinichilor (lichidele fiind evacuate preponderent prin ochi, nas și transpirație), inflamarea extremă în totalitate a nasului, strănuturi epuizante și repetate, mâncărime extremă în nas, în ochi și chiar tuse. „Mâncărimi de îți vine să-ți scoți ochii…”  Se manifestă și prin rinită sau rino conjunctivită. Această rinită poate evolua, în timp, spre astm bronșic. 

Această alergie puternică începe spre sfârșitul lunii iulie și până spre luna noiembrie.
Poate fi confundată cu o raceală puternică care nu reacționează la niciun tratament!

Timp de trei luni pe an, alergicii la această plantă iși desfășoară grav perturbată activitatea de lucru, senzații grave de sufocare în timpul odihnei sau somnului.
Pentru cei care nu sunt alergici, senzația se poate compara cu o gripă cu toate simptomele plus ochii curgând în permanență (exceptând febra) care durează timp de trei luni fără pauze

Medicamentele anti-alergice (inclusiv cele homeopate) au ca principale reacții adverse și efecte secundare extrem de grave, cum ar fi: somnolență puternică și imposibilitatea lucrului normal sau conducerea optimă a unui autovehicul, uscaciune a aparatului respirator, atacuri de panică și aritmii.

Pentru Combaterea și distrugerea acestei plante pericol pentru sănătatea publică, avem o lege dar și o hotărâre a Consiliului General al municipiului București:
1. Legea Nr. 62 din 9 martie 2018 (Lege privind combaterea buruienii Ambrozia. Lege publicată in MO Nr. 227 din 14 martie 2018) și:
2. Hotărârea nr. 353 din data de 30 august 2017 a Consiliului General al Municipiului București (Hotărâre privind combaterea și distrugerea Ambroziei pe teritoriul Municipiului București).

Conform art. 1 din ambele documente, administratorii Domeniului public și privat al Municipiului București, precum și persoanele fizice și juridice, proprietarii, deținătorii, titulari sau administratori de terenuri private situate pe teritoriul Municipiului București (și a tuturor zonelor intravilane și extravilane, conf cu legea 62/9.03.2018), au obligația să desfășoare lucrări de combatere și distrugere a Ambroziei.
Nerespectarea art. 1 din legea 62/9.3.2018: se sancționează cu amendă de la 750 și 5000 lei pentru persoane fizice și cu amendă de la 5000 lei la 20000 lei
Nerespectarea art. 1 din hotărârea 353/30.08.2017: se sancționează cu amendă de la 500 și 2000 lei pentru persoane fizice și cu amendă de la 2500 lei la 50000 lei
Conform cu Hotărârea 353/30.08.2017:
art. 6 – acordarea contravențiilor se va realiza în conformitate cu prevederile art. 28 din ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

art. 7 – constatarea și sancționarea contravențiilor stabilite la art. 4 și 5 se realizează de către Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București și Primăriile sectoarelor 1-6, prin împuterniciții acestora, în conformitate cu legislația în vigoare.

Autoritățile sunt menționate, prin legea legea 62/9.3.2018, conform art. 2, să desfășoare anual campanii de informare și conștientizare împreună cu partenerii locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive și eradicarea acestei plante.
Este vorba de următoarele Autorități:
1. Ministerul Mediului împreună cu
2. Ministerul Sănătății și
3. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Pentru o rezolvare cât mai rapidă, punctele 1, 2, 6 si 7 (din infograficul atașat) cred că intră în responsabilitatea cetățenilor.
Complementar, agenții din biroul de protecție a Mediului pot verifica în baza datei limite privind somația (se pot ocupa și dânșii de Punctul 6). în ambele variante, dacă prezența ambroziei este peste termenul limită din somație, se trece la Amendarea proprietarului sau deținătorului terenului respectiv.

Am atașat:
– mai multe linkuri cu informații utile despre alergia la ambrozie,
– o harta interactivă cu terenurile pentru care am primit raspuns până în acest moment și
– un infografic privind traseul petițiilor.

– Harta interactivă:
https://drive.google.com/open…
– Harta unde se pot identifica numerele de Carte Funciară pentru reclamație:
http://geoportal.ancpi.ro/geoportal/imobile/Harta.html
– Grup de discuții (pentru Alergicii la Ambrozie)
https://www.facebook.com/groups/ambrozia
– Site-uri cu informații despre sesizări, legislație si alergia la Ambrozie:
https://www.ambrozia.info/
https://www.sraic.eu/…/23-iunie-ziua-internationala-ambrosi…
https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/…/buruieni.html
– Aplicație de telefon:
https://air-matters.com/
(PC): https://air-quality.com/…/municipiul-bucure%C8%99…/19ea8453…
– Direcția curenților de aer:
https://www.windy.com/?44.435,26.154,11